Il·luminació eficient

La il·luminació a la consulta dental ha de garantir les condicions òptimes per desenvolupar les tasques corresponents i contribuir a crear una atmosfera en què el pacient se senti còmode. Tot això, és clar, garantint la màxima eficiència energètica.


DIFERENTS ESPAIS, DIFERENTS NECESSITATS

Tant a la consulta com a les àrees administratives, la il·luminació de les zones de treball ha d‘assegurar una bona ergonomia visual, ja que és un factor que pot influir en el cansament al final del dia i la productivitat a la feina. Cal tenir en compte que els punts on cal més o menys llum són diferents en funció de la tasca que s’hi ha de portar a terme.

Així, en zones de pas o en estances com la sala d’espera, n’hi haurà prou amb una llum general sense que sigui essencial poder-la regular. Uns nivells d’il·luminació uniformes i ben ajustats aporten confort als usuaris dels espais més amplis com ara la recepció. En general, crear entorns visuals càlids contribueix al benestar del pacient.

En altres zones de pràctica odontològica com els boxs, la possibilitat de modificar la il·luminació, centrar els punts de llum i deixar-ne d’altres en segon pla facilita la creació d’un ambient acurat de treball.

EVOLUCIÓ CAP A L’EFICIÈNCIA 

En qualsevol cas, l’estalvi energètic és una prioritat, tant per la necessitat d’abaratir costos en l’explotació dels centres d’odontologia —una realitat amb què topem quan hem d’assumir elevades factures de llum—, com per l’aportació que el consum racional i la reducció de la càrrega energètica fan a la conservació del medi ambient. 

El primer pas per reduir el consum elèctric en il·luminació és mesurar les condicions lumíniques reals de cada espai i avaluar les necessitats de llum en cada recinte. Així, si volem aprofitar la llum natural, cal tenir en compte les variacions segons l’hora del dia, l’estació de l’any o els factors meteorològics puntuals. 

Al mercat, hi ha solucions tècniques que permeten ajustar l’aportació de llum artificial i la configuració de persianes a les condicions lumíniques de l’exterior. 

La clau per tenir un bon nivell de confort i ergonomia sense sacrificar l’eficiència energètica és utilitzar lluminàries d’alt rendiment que incorporin equips de baix consum i làmpades d’alta relació lúmens/vats, que transformen gran part de l’energia que consumeixen en llum. Unides a sistemes de regulació i control adequats a les necessitats del local, ofereixen un ambient òptim sense sacrificar l’eficiència energètica. 

PARLEM (TAMBÉ) DE LEDS 

Cal canviar el xip del tot i mirar cap al futur, encara que, d’entrada substituir certes lluminàries suposi una inversió. Les làmpades incandescents van deixar de fabricar-se a Europa l’any 2012 i els focus halògens el mes de setembre passat a causa del baix rendiment. Els halògens, per exemple, només transformen en llum un 10% de l’energia que gasten, mentre que els leds en transformen un 90%. 

El desenvolupament del led és relativament nou, però està evolucionant ràpidament i el seu ús s’està imposant arreu. Avui en dia, els preus son més baixos i s’ha perfeccionat molt la tecnologia, amb una gamma més àmplia d’aplicacions i làmpades capaces de durar molt més temps.

Article aparegut al número 178 de la revista SomCOEC - pàgina 46

No hay comentarios:

Publicar un comentario